Az Olaszország útikönyvről

Harminc éve járom Itáliát. Nem éltem kint, de amint lehet, utazom, egy évben többször is. Nem vagyok író, de egy idő után feltámadt bennem a vágy, hogy a látott szépségeket, a megtapasztalt élményeket megosszam azokkal, akik szintén szerelmesei Csizmaországnak. 2009-ben mindössze száz példányban, a barátoknak szánva megjelent egy vékony kis könyvem, “Velencei mozaik” címmel (Lilli Kiadó), amelyben a lagúnák városának érdekességeiről meséltem. A “rendes” könyv néhány évet váratott magára, 2015 végén adtam ki az “Un’ombra – egy pohár bor. Itáliai útinapló.”* című könyvemet, amely Velencén kívül Olaszország északi részének, városainak, tájainak titkait is kutatta. Nyilvánvaló volt, hogy folytatni kell, mert a térképen ott volt még a Toszkánától induló, Szicíliával véget érő országrész, amelynek nagy részét volt szerencsém bejárni, és így a mesék és fotók is szépen gyűltek a számítógépem mappáiban.

Jelenleg a második kötet (“Roba di Tiberio – Tiberius holmija” címmel) szerkesztés alatt áll,** az egyharmada már a tördelő kezei között is van. Kényelmesen dolgozunk, karácsony előtt szeretnénk kijönni a könyvvel. Toszkánából indulunk, Umbrián, Marchén és Abruzzón keresztül eljutunk egészen Pugliáig, majd a másik oldalon Lazio, Campania és Szicília tájain folytatjuk az utat. Kizárólag személyes élményeket gyűjtök össze ezekben a könyvekben, nem látom értelmét a könyvesboltok polcain megtalálható harminc útikönyvből megírni a harmincegyediket. A könyv mégsem kizárólag személyes napló, mert néhány részlettől, néhány gondolattól eltekintve történelmi, művészeti érdekességekről, titkokról, legendákról esik majd szó benne, nagyrészt olyanokról, amelyeket a helyszínen, vagy olasz írásos forrásokból gyűjtöttem össze.

Talán aki közel került már ehhez a témához, annak nem kell elmondanom, hogy könyvet kiadni nehéz vállalkozás. Mindegy, hogy tehetséges vagy, vagy sem, ez ki sem derül, mert a nagy kiadóknak még a látószögébe sem tudsz bekerülni. Viszont ha pénzed van, bármit megjelentethetsz szerzői kiadásban, arra viszont nincs garancia, hogy a kisebb kiadóktól a pénzedért meg fogod kapni azt a munkát, figyelmet, amit vársz és elvársz, arra pedig főként nincs, hogy a könyved ott lesz majd a boltok polcain. Pedig – valljuk be őszintén – hiába a sok internetes eladás, egy szerzőnek még is csak az a végcél, hogy ott lássa a művét a könyvesboltokban. Ismétlem, nem tartom magam írónak, ezért tudomásul veszem, hogy a nagy kiadóknál esélyem sincs, a műkedvelő módon működő könyvkiadókból viszont egy életre elegem lett. (Kérem, hogy akinek nem inge, az ez esetben ne öltözködjön, talán csak nekem nem volt szerencsém.) Most ügyes és lelkes, szakértő segítőkkel körülvéve teljes mértékben magánkiadásban jelentetem meg ezt a kötetet. Csak így tudtam elérni, hogy a tartalom és a külalak is úgy alakuljon, ahogyan én, a szerző szeretném, vállalva az esetleges hibákat, de azok legalább az én hibáim lesznek, nem pedig egy pénzért megvett, ám igen hanyag munka következményei.

Az elmúlt években az Olaszországgal kapcsolatos írások mellett meséket is írtam, amelyekkel pályázat útján felkerültem egy hangoskönyvre és megjelenthettem egy meseantológiában. Évek óta vezetek tematikus blogokat, főképpen Velencéről, Olaszországról, de évekig írtam egy őrségi internetes naplót is – talán egyszer az is könyvvé érik, a terv már mocorog a fejemben. Az itáliai napló első kötetével könyvbemutatót tartottam Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában 2016 április 1-én. Ez az alkalom azért is volt különleges számomra, mert egyúttal bemutathattam egy tizenöt képből álló fotósorozatot is: a képeket, amelyek Velencében készültek, Brodsky “Velence vízjele” című könyvéből vett idézetekkel kísértük. A könyvvel kapcsolatos anyagból egy vetített előadást tartottam ezen a helyszínen, egy másikat pedig néhány hónappal később Assisiről és további ferences helyszínekről egy katolikus csoportban a Pasaréti Plébánián.

Most, hogy nem vagyok másokra utalva, a könyvkészítés minden mozzanata örömmel tölt el. Remélem a végeredmény ugyanilyen örömet fog szerezni az olvasóknak.

*Update, 2017. november: Mivel az Alexandrától és jogutódjától minden megbízást visszavontam, az első kötet kizárólag nálam vásárolható meg, bármelyik elérhetőségen.

**Update, 2017. december: A második kötet elkészült, ára 3900.- Ft, és szintén bármelyik elérhetőségemen megrendelhető. Ingyenes személyes átvétel Budapesten, Pécsett és Páty környékén lehetséges, postai küldemény esetén előre utalással a postaköltség 1085.- Ft, utánvéttel 2320.- Ft. Keressetek a további részletek miatt. robaditiberio@gmail.com , FB: Olaszország, Itália