Az olasz kávézóról

Tíz éve álmodtam meg a kávézót, elvégeztem hozzá a vendéglátó-üzletvezetői és a cukrász iskolát, közben az érdeklődés elvitt a kézműves technikák felé. Tiffany lámpákat, dísztárgyakat, üvegmozaik képeket, papírfonott kosarakat, képeslapokat és meghívókat készítettem, bútort festettem. Néhány éve Pátyra költöztünk, itt, pontosabban Biatorbágyon adódott lehetőség arra, hogy a régi terv megvalósuljon. A Frizzo 2016. november 26-án nyílt. Nevét a leghíresebb velencei könyvesbolt tulajdonosától, Luigi Frizzotól kölcsönöztük. Olasz kávékülönlegességeket és legtöbbször eredeti olasz recept alapján készült süteményeket kínálunk. Itáliai koktéljaink vannak, eredeti tramezzino kenyérből készült szendvicsek, velencei cicchetti tál, amin a vidék jellegzetes ízeit kóstolhatják meg a vendégek. (Képeket láthatsz a cimkékre kattintva.)

A Frizzo “könyves-kávézó”, ami azt jelenti, hogy a polcok nálunk tele vannak helyben olvasgatható művészeti albumokkal, verseskötetekkel, folyóiratokkal és útikönyvekkel. Utóbbiak első sorban olasz tájakra visznek, de többek között Izrael, az Őrség és Prága is helyet kapott a kötetek között. Emellett hosszabb lélegzetű, kölcsönözhető regények is vannak, a díj minimális és lefogyasztható, amikor visszakapjuk a kötetet. A gyerekeket külön sarok várja kis asztallal, ahol színezhetnek, olvashatnak, korosztályuknak megfelelő játékokat játszhatnak. Utóbbiak tekintetében gondoltunk a felnőttekre is: keresztrejtvények, felnőtt színezők, Scrabble, kártyák, pókerkocka várja a játékos kedvűeket.

A kávézó állandó kiállítását saját, Velencében készült fotóimból állítottuk össze. A képekből 2016 áprilisában könyvbemutatóval egybekötött kiállításom volt Pécsett, a Művészetek és Irodalom házában, “Brodskyval Velencében” címmel. Néha lekerülnek a fényképek a falról, és átadják a helyüket az időszakos kiállításoknak: tavasszal Zubora Kati textilművész képeit csodálhattuk, június végén pedig a J-Art rajziskola növendékei mutatkoztak be portréikkal. December 9-én a saját könyvem bemutatóját tartottuk. Rendszeresen kerül sor zártkörű rendezvényre, születésnapok, házassági évfordulók, gyerekzsúrok gazdagítják a kávézó programját.

Itália több évtizede szerelem, a gondolkodásom, a terveim, az elfoglaltságaim többségében hozzá kötődnek. Két éve jelent meg rendhagyó útikönyvem “Un’ombra – egy pohár bor” címmel, a második kötet, “Roba di Tiberio – Tiberius holmija” 2017. novemberében látott napvilágot. Mindkét kötet nálam vásárolható meg, bármelyik elérhetőségen.

Várunk mindenkit – ízekkel, illatokkal és betűkkel.

Benvenuti!

Puskás Erika Alessia