Natale – Karácsony Itáliában

Az olaszok hasonlóképpen ünneplik a karácsonyt, mint mi. Az ünnep vigíliáján, december 24-én ülnek össze a családok a kiadós vacsorára, amelyet hosszas vásárlás és főzőcskézés előz meg. A menü általában hal. A karácsonyi édességek között meg kell említeni a már általunk is ismert panettonét, a pandorót vagy a panpepatót, ami gyakorlatilag egy borsos gyümölcskenyér.

Az utcákat, a lakásokat és a fát már december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén feldíszítik. “Mikulás” náluk nincs, Babbo Natale, az ottani Télapó december 25-én reggelre hozza meg a gyerekeknek az ajándékokat.

Az iskolai szünet december 23-tól január 6-ig tart, ez alatt az idő alatt az olasz családok gyakran elutaznak a hegyekbe síelni és pihenni, ezért nevezik az időszakot “settimana bianca”-nak, fehér hétnek. A szilvesztert nagyjából ugyanúgy töltik el, ahogyan mi itthon Magyarországon: evés-ivás, bulizás, pezsgő. 🙂

Az ünnepi időszak január 6-ig, Vízkeresztig tart (Epifania), amikoris La Befana, a jó boszorkány ajándékot hoz a gyerekeknek, édességet, játékokat, aki pedig “rossz” volt, az szenet kap a harisnyájába. 🙂 Amikor a Befana elhúz a seprűjén, Itália a karnevál, a vigasságok felé fordul.

A képeket most az internetről hoztam. A másodikon a vicces kedvű velencei gondolások öltöztek be éppen boszorkányoknak Epifania idején. 🙂

 

24f66c_e386468a710f4bc39fe6be79fe6beb1e_mv2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s