Műhelytitkok

,A borítóválasztás nehéz feladat. Még a nyáron elkészítettem néhány variációt, megszondáztattam a könyv FB oldalán, és nagyjából döntetlen lett az eredmény, a vélemények megoszlottak: nem volt az 5-6 variációból egy, ami elvitte volna a pálmát. Ennek ellenére segítségemre volt ez a közreműködése a leendő olvasóknak, mert rájöttem: SOHA nem lesz olyan borító, ami mindenkinek tetszik. Innen már egyenes út vezetett oda, hogy azt gondoljam, az a lényeg, hogy nekem tetsszen, az én elképzelésemet, egyéniségemet, a könyvhöz való hozzáállásomat mutassa meg. Nem kell száz százalékra törekedni.

Aki ismer, az tudja, hogy nem a nagyképűség mondatja velem ezeket a szavakat, éppen hogy az esetek többségében önbizalom-hiánnyal küszködöm. De érdekes az a pillanat, amikor rájössz, hogy hiába veszel igénybe komoly és nagyon hasznos segítséget, valójában az, hogy a könyved a végén tartalmilag és esztétikailag milyen lesz, kizárólag a saját döntésed, és ezzel a saját felelősséged. És így is kell lennie. Itt azért rögtön meg kell említenem egy mondat erejéig, hogy a szerkesztőm segítsége nélkül a kötet sokkal gyengébb lett volna, de erről majd még írok külön.

Szóval a borító. Alapvetően két választás volt. Vagy lesz egy gyönyörű, bár meglehetősen közhelyes fotó a könyv elején (tengerpart, toszkán táj, ravellói kupolák mandulafenyővel, stb…), vagy választok egy olyan, szívemnek kedves képet, melynek esetében teljesen biztos vagyok benne, hogy ez a fotó EGYETLEN más könyvön nincs rajta az egész világon. Egyszeri, megismételhetetlen pillanatot csíptem el Capri kikötőjében, ahogy az idősebb taxis, fuvarra várva, rátámaszkodott nyitott tetejű kocsijának a szélvédőjére. Hiába nincs rajta semmi klasszikus, amit összefüggésbe hozhatunk Itáliával, mindig is ez volt az egyik kedvenc képem. Annyi engedményt tettünk (az egyik barátom tanácsára), hogy a taxi feliratát: “100% Capri” átírtuk “100% Italia”-ra. Ezt a kis csalást talán még maga az autó tulajdonosa is elnézné nekünk. 🙂

A fényképválasztásom nem aratott osztatlan sikert. Mindenkinek igazat adok, aki azt gondolja, a könyvesboltok polcait böngészve elsőként a látvány fogja meg az embert, tehát ha Olaszországban gondolkozunk, szinte várjuk, hogy egy gondola, egy római látkép, egy toszkán domb, vagy valamelyik híres tengerpart látványa kerüljön a szemünk elé. Én azonban nem szerettem volna az ötvenedik ilyen könyv után megcsinálni a következőt. Más területen is küzdök azért, hogy ne nézzük le az olvasót: igenis feltételezzük az érdeklődőről azt, hogy egy különlegesebb kép is megragadja a fantáziáját. Hiszem, lesz olyan, aki éppen emiatt veszi majd kezébe a könyvet, mert “kilóg a sorból”, mert végre valami, ami nem kék tenger és kék ég.

A borítófotó utal a tartalomra is: ezzel a képpel azt sugalljuk, ebben a könyvben valami más lesz…, valami olyan, ami a többiben nincs. Valami különleges. Tegnap beszélgettem az egyik barátnőmmel, akinek szemmel láthatóan nem nyerte meg a tetszését a választásom, de elfogadta és megértette az indokaimat. Azzal példálóztam neki, hogy Velence szerelmeseként én minden könyvet a kezembe veszek a könyvesboltban, ami erről a városról szól. Azt is, amelyiknek az elején egy gondola van, zöld víz és kopott házfalak, de azt talán nagyobb kíváncsisággal emelném le a polcról, amin a Testa d’Oro vagy a Pietra del Bando van, mert aki ezekkel fémjelzi a várost, az már nem lehet kispályás annak ismeretében.

A Roba di Tiberio címlapfotója dinamikus, fiatalos, szokatlan. Jó lesz. 🙂

(A kiemelt képen egy előző, nyers variáció  – a betűkön még változtatni kellett volna -, ami szintén tetszett, de aztán egy kicsit komornak találtam. Ha régészeti témájú regényt vagy tanulmányt írnék, ahhoz pont jó lenne.)

 

Egy hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s