Foto Frizzo :-)

Az ételfotózás professzionális dolog, bár néha meglepően jó képeket lehet csinálni az automata gépek erre való programjával is. Profi képeket készíttetni legfeljebb a vendéglátó egység nyitásakor, vagy bizonyos időszakonként lehet, mert minden egyes eseménynél, újabb ételnél, hangulatnál, nem lehet azonnal a fotósért kiáltani. Így hát megoldjuk magunk, amennyire lehet. Van néhány szempont az amatőr fotózásban, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt képeinket feltöltjük a közösségi oldalra vagy a honlapra.

Óvatosan a közelképekkel! A makro felvételek általában jót tesznek a süteményeknek, a koktéloknak és a kávéknak is, de vigyázni kell, melyik részletet emeljük ki. Egy citromfű levél fogazott széle szép látvány lehet, miként a buborékok is a proseccóban vagy egy eper pirosan gömbölyödő felülete az apró magokkal. De ha rámegyünk egy sült tojásfehérjére, ami alatt egy piros gyümölcs bújt meg, esetleg olyan fotót kapunk, mintha egy összesült marslakó nézne vissza ránk kétségbeesetten. Ugyanilyen veszélyeket rejthet a kávé- és tejhab: összességében és távolról a felkínált kávé gusztusos, de a tejhab kinagyított, zsíros buborékjai elvennék a kedvünket a kóstolástól. Van jónéhány sütemény is, aminek óriásivá vált morzsái nem mondanak semmit az érdeklődőnek. Mindig nézzük vissza a képet, mert szemünk a teljes látványt érzékeli, nem pedig azt, amit végül megapixelekbe zártunk.

18423840_313439382421540_970636680548614628_n

 

Éljen az ellenfény! Bár bizonyos részletek elbújhatnak az árnyékban, azért ellenfényben fotózni jó! Sokkal jobban kijönnek a kontúrok, a gyömölcsök héja szinte világít, a poharak üvegfelületén megcsillan a napfény, a zöld levéldíszítések erezete szépen kirajzolódik. Amikor erős ellenfényben fotózok, azért mindig csinálok egy “rendes” képet is, hogy látszódjon, mit is akarok megmutatni. 🙂

DSCN9932

Egy sok bútorral berendezett helyiségben, mint amilyen a Frizzo is, nehéz úgy képet készíteni, hogy a háttérben ne legyen benne valami, aminek nem kellene. Ez egyrészt kaotikus látványt nyújt, másrészt elvonja a figyelmet a témánkról, végül pedig nem is szép, ahogy az aznapi kedvenc süteményünk hátterében ott csúfoskodik néhány szék- vagy asztalláb. A Frizzóban gyakran a függöny előtt vagy a kandalló tetején, a sötét fal előtt fényképezek, ha pedig az asztalon vannak a dolgok, mögéjük teszem a macit, vagy úgy fordulok, hogy a gyertyakandalló fényei, könyvek, vagy valami egyéb, élvezhető látvány adja meg a hátteret.

DSCN0050

 

Érdemes mindig úgy fényképezni a sütit vagy a kávét, ahogy a vendég elé tennénk, még ha csak a fotózás kedvéért készítettük is el az adott pillanatban. Szimplán a pulton “meglőni” egy csésze cappuccinót nem annyira hívja fel magára a figyelmet, mint amikor tálcán, szalvétával, vízzel, süteménnyel, dekorációval társítjuk. Azt viszont nem ajánlom, hogy csak ilyenkor vegyük elő a márkás porcelánt: annál kevés lelombozóbb van, mint amikor a figyelemfelkeltő és ízléses fotók után a helyszínen a kávés cég tucatbögréjében teszik elénk a fekete nedűt.

DSCN9841

Az árlapot úgy készítsük el, hogy bármikor tudjuk reprodukálni. A rajta szereplő képek nagyon fontosak, mert a vendég azt várja el tőlünk, amit ott lát. Nem lehet EGYSZER, a foto kedvéért elkészíteni valami gyönyörűségest, aztán a vendég elé odatenni a lebutított változatát. Inkább kevesebbet vállaljunk be, de azt mindig hozzuk. Kávék esetében az eszközök is nagyon fontosak: gondosan válasszuk ki, melyik típusú kávét melyik csészében, pohárban kínáljuk, mert a klienseink ez alapján választanak mind mennyiségi, mind esztétikai szempontból. Lehet, hogy menet közben rájövünk: az affogatót praktikusabb lett volna egy füles üvegpohárban összeállítani, de ha az árlapon az elegáns tulipánpohárban van, akkor addig ne is változtassunk ezen, míg újra nem tudjuk nyomtatni az étlapunkat.

DSCN9661

Készítsünk fázisfotókat! A Frizzóban már tudják a vendégek, hogy minden helyben készül, mégis érdekes lehet megmutatni, hogy ez valóban így van: szaggatjuk a kekszet, tepsibe kerül a calzone, amott a sütőben szépen emelkedik a Pavlova-torta. Otthonossá tesszük ezzel a helyet, közvetlenné már az előtt, hogy a vendég egyáltalán átlépte volna a küszöböt.

DSCN9853

És a hangulatfotók? Szintén fontosak. Egy helyiség lelkét a berendezés mellett a fények adják meg. Ahogy a lemenő nap a függöny árnyékát vetíti a falra, ahogy a poharakon őszi-téli időszakban megcsillan a gyertyák fénye, ahogy a nyári teraszon párás a limonádés pohár oldala. Ne felejtsük el, ha ez tetszik nekünk, akkor nagy valószínűséggel tetszeni fog a vendégeknek is. Mutassuk hát meg!

DSCN0404

Vendéget csak az engedélyével fényképezhetünk le! Sokaknak ez alap, még többeknek pedig nem. Fotózunk mindent és mindenhol, korra, nemre és az alany akaratára való tekintet nélkül. A Facebookon és itt a honlapon fontos a kávézó életét is bemutatni, a kínálaton kívül néhány kockát felvillantani abból, hogyan szórakoznak nálunk a vendégek, hogyan olvasnak, játszanak, beszélgetnek, stb. De ne felejtsük, a “netikett” előírja, hogy nyilvános helyen csak azoknak a képét szabad közzétenni, akik ehhez hozzájárultak. Esetleg ha nehezen mondunk le a szituáció megörökítéséről, fényképezhetjük őket hátulról, vagy úgy, hogy nem látszik az arcuk, de az engedélyüket még így is meg kell kérni. Mindenképpen tartsuk tiszteletben a személyiségi jogokat és az egyéni kívánságokat!

DSCN9353

Döntsük meg bátran a kamerát! Ez a módszer a kreativitást, játékosságot viszi bele a fényképezésbe. Ha viszont szabályos álló vagy fekvő képet készítünk, használjuk ki a tányérok görbületét, a kerek torta szimmetriáját, töltsük ki velük a fényképet!

18056607_306398103125668_2580989524180417126_o

DSCN9040

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s